Eén keer per jaar ruikt het in ons pand een dag naar zweet, erwtensoep, saucijzenbroodjes en tijgerbalsem. Dan zijn we namelijk de uitvalsbasis voor de duizenden deelnemers van de Midwinter Marathon Apeldoorn. Kortom: de grootste kleedkamer van Nederland. Een uniek evenement waar we inmiddels al zestien jaar met heel veel plezier aan meewerken. Voorzitter Frans Mulderij en penningmeester Frans Metsemakers van Stichting Marathon Apeldoorn praten met onze eventmanager Aalon van Beek en eventprofessional Danielle Voskamp-Woudenberg over deze allesbehalve alledaagse samenwerking. 

Orpheus is de plek waar je geniet van bijzondere theatervoorstellingen en unieke zakelijke events. Maar we zijn ook een plek voor de stad, voor Apeldoorn. Daarom zei onze toenmalige directrice Gerda Kroeze meteen ‘ja’ toen Frans Mulderij in 2006 voorstelde om Orpheus onderdeel te laten zijn van de populaire Midwinter Marathon. Mulderij: “Het was destijds mijn droom om het evenement flink te laten groeien. Er deden toen zo’n vijfduizend deelnemers mee en dat aantal kon flink omhoog als we de route van het Orderbos naar bredere wegen in de stad zouden verplaatsen. De statige Loolaan, vlak bij Orpheus, leek ons de perfecte plek voor de start en finish. Het leek ietwat vreemd om een theater en congrescentrum te vragen om als uitvalsbasis voor onze atleten te dienen, maar Gerda zei meteen dat we welkom waren. ‘Wij zijn het huis van de stad’, zei ze.”

Geoliede machine

De Midwinter Marathon bestaat al sinds 1974 en is inmiddels onlosmakelijk verbonden met Apeldoorn. Het event vindt elk jaar plaats in het eerste weekend van februari en heeft inmiddels ruim 14.000 deelnemers. Drie dagen vol runs van verschillende afstanden die in goede banen worden geleid door maar liefst 600 vrijwilligers. Op de zondag is de start en finish van alle afstanden op de Loolaan. Deelnemers kunnen in Orpheus terecht om zich om te kleden, voor te bereiden of wat te eten of drinken te kopen. Mulderij: “Dat is toch fantastisch! Waar vind je een hardloopevent met zo’n goed gefaciliteerde uitvalsbasis. Het ontbreekt de hardlopers werkelijk aan niets”

Metsemakers: “Na zestien jaar is de samenwerking met Orpheus uitgegroeid tot een geoliede machine. Er ligt een vast draaiboek dat elk jaar onze basis vormt, maar dat we natuurlijk ook telkens weer aanscherpen. Meestal ga ik ergens in september of oktober om tafel met Danielle en nemen we alles weer even door.” Danielle: “Voor ons is de Midwinter Marathon een event waar we elk jaar weer naartoe leven. Orpheus als kleedkamer waarbij duizenden hardlopers in- en uitlopen, blijft uniek. Daarbij moeten we ook flexibel blijven, want met zoveel gasten in huis weet je namelijk nooit precies hoe het loopt. Is het koud en komt de regen met bakken uit de lucht, blijven de deelnemers tot het allerlaatste moment in ons pand. Echt elke hoek is dan gevuld. Pas enkele minuten voor de start, stroomt het pand in sneltreinvaart leeg. Is het droog en zonnig, verloopt dit heel anders.”

Voorbereidingen

Dit jaar vond het populaire hardloopevenement plaats van 3 tot en met 5 februari en was het een extra bijzondere editie. Na twee jaar uitstel vanwege de coronapandemie kon er eindelijk weer gelopen worden. Hoe bereid je je voor op zo’n groot event? In Orpheus begon alles eigenlijk al op dinsdagavond met de Relatieavond van Stichting Marathon Apeldoorn in de Altioszaal. Mulderij: “Toen werden onder andere tien sponsorovereenkomsten getekend en verschillende presentaties gehouden.” Metsemakers: “Vervolgens waren we zaterdag weer present met een groep die de lunchpakketten maakte voor zo’n 600 vrijwilligers. Ook werden alle vlaggen gehesen rondom het gebouw en begon in de avond de voorbereidingen voor onze horeca faciliteiten en waar je je medaille kon laten graveren. Verder werd de Rabobankzaal omgebouwd naar een vlakke vloer en kwamen er banken in zodat de deelnemers zich daar konden omkleden. Samen met de medewerkers van Orpheus zorgen we er zo voor dat de chaos zondag los kan barsten.”

Flexibel

Aalon: “Mijn eerste werkdag bij Orpheus, in 2020, was tijdens de Midwinter Marathon. Ik viel dus meteen met mijn neus in de boter. Het is een spektakel om al die hardlopers te zien en de sfeer is van begin tot eind geweldig. Organisatie, vrijwilligers en hardlopers…, echt iedereen heeft er zin in. Ook mijn collega’s: het is voor veel van hen hét event van Apeldoorn waar ze heel graag aan meewerken. Bijzonder om te zien.” Metsemakers: “De medewerkers zijn enorm gastvrij en flexibel.  Iedereen wordt even vriendelijk te woord gestaan en ze zijn enorm hulpvaardig. Blijken er veranderingen nodig te zijn? Dan wordt dat meteen door Aalon of een andere collega geregeld. Moet er even een nooduitgang open? Kan gewoon. Het is wat ons betreft het perfecte partnership.”

OPDRACHTGEVERS BEOORDELEN ORPHEUS MET EEN 8,8

OP MEETINGREVIEW

BEL DANIELLE OF MARIEKE OP 055-5270330
OF E-MAIL VIA HET CONTACTFORMULIER