Door: Mirjam Barendregt
Directeur Congrescentrum Orpheus

Uitzonderlijk, duurzaam en flexibel

Na een intensieve verbouwing werden enkele maanden geleden de vernieuwde publieksruimtes van Congrescentrum Orpheus opgeleverd. Met grote trots constateren we dat de nieuwe look & feel heel goed aanslaat bij onze klanten en gasten. Niet zo gek, want over de uitgangspunten is van tevoren heel goed nagedacht. Graag blik ik in deze blog nog even terug op dit bijzondere project en de resultaten daarvan.

Voldoet alles nog?

Als congreslocatie moet je jezelf zo af en toe afvragen: voldoet alles nog zijn we nog, up to date en verrassen we onze klanten nog voldoende? Toen we onszelf deze vragen begin 2017 stelden, was het antwoord dat met name de oudere gedeelten van Orpheus wel een opfrisbeurt konden gebruiken. (Voor als u het niet wist: Orpheus is een grote locatie die feitelijk uit twee delen bestaat: een wat ouder deel dat werd opgeleverd in 1965, en een nieuwer deel dat is bijgebouwd in 2004.) Het oudere gedeelte, onder architectuur gebouwd, beslaat (naast de theaterzalen) een grote foyer met entresol, 2 kleinere foyers en het Theaterrestaurant van Orpheus.

Eisen voor de nieuwe inrichting

Samen met een horeca-architect met een eigenzinnige mening gingen we aan de slag. Vooraf hadden we bij Orpheus al bepaald aan welke eisen de nieuwe inrichting en uitstraling van de ruimtes moest voldoen:

• Benadrukken van de bijzondere architectuur
• Flexibiliteit & sfeer
• Duurzaamheid
• Trots
• Verrassing

Waarom nu juist deze uitgangspunten?

Benadrukken van de bijzondere architectuur
Het oude gedeelte van Orpheus is ontworpen door de architecten Bijvoet en Holt en bestempeld als gemeentelijk monument. Het is een markant ontwerp, waarin glas, beton en marmer de boventoon voeren. Kenmerkend is het gordijn van lichtjes dat de glazen voorgevel van Orpheus volledig beslaat en dat ook tot het architectonisch ontwerp behoort. We vroegen de architect deze architectuur waar mogelijk te benadrukken, omdat het een prachtig ontwerp is dat kenmerkend is voor de jaren waarin het ontworpen en gebouwd is.

Flexibiliteit en sfeer
Congrescentrum Orpheus wordt voor veel verschillende doeleinden ingezet: van beurs tot productpresentatie en van bedrijfsfeest tot verenigingsbijeenkomst. Soms zijn de groepen heel erg groot, soms wat kleiner. We wilden in het nieuwe ontwerp bewerkstelligen dat iedere groep zich thuisvoelt in Orpheus. We wilden kleine, knusse hoekjes kunnen creëren, maar ook een ruimte volledig kunnen leeghalen om optimale mogelijkheden te creëren. Daarnaast: omdat de ruimtes hoog en groot zijn en bestaan uit marmer, beton en glas, moest toegewerkt worden naar een warme, sfeervolle inrichting.

Duurzaamheid
Het spreekt voor zich: Orpheus is een zo duurzaam mogelijk denkend en werkend bedrijf. Het ontwerp moest daarom uitgaan van duurzame keuzes: hergebruik van materialen en energiebesparende oplossingen.

Trots
We zijn razend trots op ons prachtige pand en alle mogelijkheden die het biedt. En we zijn er óók trots op dat onze locatie de prachtige stad Apeldoorn is: de hoofdstad van de Veluwe. Alleen al de rit naar ons toe is een feestje: door de bossen, goed bereikbaar via file-arme wegen. We wilden in het ontwerp uitstralen dat we trots zijn op wie we zijn en waar we staan.

Verrassing
Omdat Orpheus behalve congreslocatie een theater is, zou het wellicht voor de hand liggen om rode pluchen banken te plaatsen en een theatrale sfeer te creëren. Maar dat gebeurt al te veel in Nederland. Wij kozen liever voor een verrassend en uniek ontwerp.

Rondleiding

Meer over dit onderwerp:

Dagboek van de Eventmanager

Een geweldig event dat ik als Eventmanager gedraaid heb was MBO City. De dag van het mbo werd gevierd met een congres dat bestond uit twee events. Overdag een congrestival (lees hier: wat een congrestival is) voor zo’n 750 leraren en 40 standhouders. En ’s avonds het Uitblinkersgala voor zo’n 850 leerlingen en leerbedrijven met …

Lees verder

Technologische ontwikkelingen voor jouw event

Een onvergetelijk event neerzetten. Dat valt of staat met de juiste technische invulling. Belangrijk is om te weten wat je met het event wilt bereiken en wat daarvoor nodig is. In dit blog brengen wij je graag op de hoogte van de nieuwste technische snufjes die kunnen worden ingezet om jouw congres of event tot …

Lees verder

OPDRACHTGEVERS BEOORDELEN ORPHEUS MET

OP MEETINGREVIEW

 

BEL DANIELLE OF WENDY OP 055 527 03 30
OF E-MAIL VIA HET CONTACTFORMULIER

Footer – Nieuwsbrief form

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.