Duurzaamheid vraagt continue aandacht, ontwikkeling en innovatie. Iets dat voor ons vanzelfsprekend is en waar we ons met veel plezier mee bezighouden. Daarom zijn we er heel blij mee dat het Nationaal Warmte Congres van Euroforum door Apeldoorn Partners naar onze stad is gehaald en op 12 oktober bij Congrescentrum Orpheus plaatsvindt! Tijdens dit congres komen jaarlijks allerlei organisaties uit de warmtesector bij elkaar om up-to-date te blijven over de warmtetransitie: de overgang van aardgas naar duurzame alternatieven. Wij zetten hier elk jaar nieuwe stappen in en ook Apeldoorn is een van de voorlopers op het gebied van duurzaamheid. Een perfecte match dus. Bianca Bendriss van Euroforum, Nadia Luth van Apeldoorn Partners en eventprofessional Marieke Nuijten van Orpheus vertellen over deze bijzondere samenwerking.

“Als congresorganisator en opleider organiseren we dit jaar alweer de zestiende editie van het Nationaal Warmte Congres. Hiervoor zijn we telkens op zoek naar een stad die ons wil hosten. Apeldoorn wil in 2050 helemaal energieneutraal en aardgasvrij zijn en loopt wat ons betreft voorop in de warmtetransitie”, legt Bianca uit. “Nadat we hierover hadden gesproken met Anouk Timmer van Apeldoorn Partners waren we helemaal enthousiast en was het eerste zaadje al geplant.” Nadia: “Wij willen Apeldoorn nog meer op de kaart zetten als congresstad, maar ook als een groene en royale stad waar van alles gebeurt op het gebied van duurzaamheid. Het Nationaal Warmte Congres past hier perfect bij.”

Bianca: “Bijzonder aan Apeldoorn is de manier waarop steeds meer wijken aardgasvrij worden gemaakt door middel van een waterzuiveringsinstallatie als warmtebron. Ook wordt er veel aandacht besteed aan draagvlak onder de inwoners door initiatieven zoals het Energiepunt waar iedereen terecht kan voor advies over manieren waarop ze hun woning kunnen verduurzamen.”

Congrescentrum Orpheus
Na het vastleggen van de hoststad was het nu tijd om op zoek te gaan naar een locatie die aansluit bij de doelen van het Nationaal Warmte Congres. “Wij hebben veel connecties met bedrijven en congreslocaties in de gemeente en daaruit zijn twee passende locaties geselecteerd op basis van capaciteit en de match met het doel van het congres”, legt Nadia uit. Bianca: “Voor ons is het belangrijk dat de uitstraling van een locatie past bij ons congres en dat onze deelnemers gastvrij ontvangen worden. Daarnaast moet er genoeg plek zijn voor alle plenaire- en subsessies, want er komen zo’n zeshonderd deelnemers. Tijdens ons eerste locatiebezoek bij Orpheus viel dit allemaal al vrij snel op zijn plek. Er is een prachtige en grote plenaire zaal, plek voor onze beursvloer en voldoende zalen voor de subsessies. Ook zitten we qua hospitality op één lijn en dacht Marieke meteen mee over hoe we bepaalde programmaonderdelen konden invullen. Dat meedenken verwachten we ook echt van de locaties waar we mee samenwerken.”

Marieke: “Tijdens zo’n eerste kennismaking is het vooral belangrijk dat de klik er is. Of het goed voelt. Want dan ontstaat er vertrouwen in de meerwaarde die wij kunnen leveren. Die klik voelden we en we kijken uit naar 12 oktober, wanneer alle puzzelstukjes samenkomen!”

Aandacht voor duurzaamheid
“Voor ons is verduurzamen een belangrijk aandachtsgebied waar we elk jaar weer nieuwe stappen in zetten”, gaat Marieke verder. “We verwarmen en koelen ons pand door gebruik te maken van onze warmt- en kou opslag. Ook werken we zoveel mogelijk met lokale en regionale leveranciers en gebruiken we duurzame disposables (vervaardigd uit suikerriet en houtpulp) tijdens events en dus geen plastic. Mocht het gebruik van disposables niet mogelijk zijn, dan wassen we ons servies met biologisch ecologisch afwasmiddel. Dankzij de 156 zonnepanelen op ons dak draait ons restaurant geheel op zonne-energie en daarmee draagt ons pad een energieprestatielabel A, het maximaal haalbare voor een pand.” Bianca: “En wat ik nog niet eerder heb gezien is dat Orpheus de mogelijkheid biedt om van de pvc-spandoeken van je event – die buiten bij de locatie hangen – tassen te laten maken. Zo’n leuk en circulair initiatief!” Marieke: “Die tassen worden gemaakt in het naaiatelier van Stichting Da Capo, waar vrouwelijke migranten werken, zichzelf kunnen ontwikkelen en gelijkgestemden kunnen ontmoeten. Een hele leuke samenwerking en tevens een mooi cadeau om mee te geven aan bedrijven die hun eerste locatiebezoek bij Orpheus hebben!”

Programma
Bianca: “De komende maanden zijn we druk bezig met het rondkrijgen van de sprekers en het programma. Hiervoor overleggen we regelmatig met eventmanager Brandon vanuit Orpheus, maar ook met Apeldoorn Partners omdat zij veel interessante contacten hebben binnen de gemeente. Het is voor ons een luxe om met zo’n citymarketingbureau te kunnen werken, dat is iets dat maar weinig steden hebben.”

Interesse in het bijwonen van het Nationaal Warmte Congres op 12 oktober? Boek hier je ticket. Wil je weten wat de mogelijkheden zijn voor jouw event bij Congrescentrum Orpheus? Neem dan eens contact op met onze eventprofessionals Marieke en Danielle.

Footer – Nieuwsbrief form

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.